вселената

вселената
същ. - земното кълбо, земята, планетата, планета, звезда, свят, мир

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • Бајконур — (рус Байконур) астр најголем космодром во некогашниот СССР, во Казахстанската ССР, од кој се лансирани првиот вештачки Земјин сателит ( Спутник ), првиот човек во вселената (Јуриј Гагарин) и првата жена во вселената (Валентина Терешкова) …   Macedonian dictionary

  • Васток — (рус. Восток) астрон, вселенска програма и истоимени вселенски бродови на некогашниот СССР со едночлена посада лансирани се во 1961 1963 година (првиот човек во вселената, Јуриј Гагарин, на 12 април 1961 година, и првата жена во вселената,… …   Macedonian dictionary

  • космологија — (грч. cosmos, logia наука) 1. дел од астрономијата што се занимава со проучување на составот и развитокот на вселената како целост 2. фил. метафизичко проучување на вселената …   Macedonian dictionary

  • космонаутика — (грч. cosmos, nautike) наука што се занимава со решавање на проблемите во врска со лансирањето на летала (со екипаж или без екипаж) во вселената, со нивното движење низ вселената и со враќањето на Земјата …   Macedonian dictionary

  • Al-Fatiha in different languages — Sura Al Fatiha ( ar. الفاتحة, The Opening ), is the first chapter of the Muslim holy book, the Qur an. Its seven verses are a prayer for God s guidance and stress the lordship and mercy of God. This chapter has a special role in traditional daily …   Wikipedia

  • ПОЛИКАРОВ —         Азаря (р. 1921, София), болг. философ марксист, чл. корр. (1967). Чл. БКП с 1944. Окончил физич. факультет МГУ (1951), доктор филос. наук СССР (1964). В 1907 1970 гл. специалист отдела философии ЮНЕСКО в Париже; с 1977 директор Центра… …   Философская энциклопедия

  • Јехова — (хебр. Jehveh) еврејско име за Бога Јехова Забаот (слов. Саваот) господар на световите, т. е. на сите суштества што постојат во вселената, Господ …   Macedonian dictionary

  • Азилут — (хебр) ез според кабалата, назив за вселената …   Macedonian dictionary

  • Вишва-карман — (инд.) Творец на вселената фил. олицетворение на творечката сила во природата, голем арихтект на индискиот пантеон (одговара на грчкиот Вулкан) …   Macedonian dictionary

  • Гинисова книга на рекорди — (анг. Guinness Book of World Records) книга што бележи разни видови рекорди, од најнеобичните до успесите во освојувањето на вселената првпат е објавена во 1955 година, според замислата на сер Хју Бивер, некогашен генерален директор на брита нско …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”